Programma Cursus voor Vrouwen Voor en in de Overgang Menopauze Opvliegers Stemmingswisselingen

Vitaal door de OVERGANG

Krachtig en in Balans door de Overgang: Voor en Door Vrouwen!

6+

jaar ervaring

10 weken

programma

3+ uren

contact per week

Programma voor Vrouwen in de Overgang.

Vrouw zijn is fantastisch, zij heeft een bijzonder lichaam dat beschikt over magische krachten.

Maar vrouw zijn zorgt ook voor uitdagingen veroorzaakt door een hormonale disbalans waardoor er bepaalde klachten ontstaan. Bij vrouwen daalt de oestrogeenspiegel tijdens de overgang met 80%, dit kan allerlei klachten veroorzaken en heeft gevolgen voor het vrouwenlichaam.


Tijdens dit overgangsproces van jaren, dat ergens tussen de 6 en 12 jaar duurt, maar soms zelfs langer, moet het lichaam zich steeds weer opnieuw aanpassen aan de veranderende situatie door de schommelingen in de hormoonspiegels, maar uiteindelijk wordt een nieuw evenwicht gevonden en zullen de meeste overgangsklachten verdwijnen. Helaas zal de overgang wel permanente gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de botgezondheid die erop achteruitgaat en het risico op hart- en vaatziekten dat omhooggaat.


Gelukkig is er ook goed nieuws! Je kunt zelf iets doen om het ongemak en de klachten tijdens en na de overgang te verlichten! Door ons programma met een combinatie van Hormoonyoga, Krachttraining en de juiste Voeding kunnen de meeste klachten verminderen of zelfs verdwijnen, zodat je je weer energiek, ontspannen en vrolijk zult voelen. 

De OVERGANG in Nederland

Cijfers

 • Op dit moment zijn naar schatting 1,8 miljoen vrouwen in de overgang.
 • 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingsklachten en slecht slapen.
 • Een op de drie vrouwen heeft zoveel last van de overgang dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.
 • De overgang begint bij de meeste vrouwen ergens in de veertig.
 • De gemiddelde leeftijd dat vrouwen in Nederland de menopauze bereiken is 51,5 jaar (de menopauze is het moment van je laatste menstruatie, dit moment wordt achteraf na 1 jaar vastgesteld).
 • De overgang duurt ergens tussen de 5 en 10 jaar, maar 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog steeds klachten.
Programma voor Vrouwen in de Overgang.

Er is iets aan te doen!

De overgang is een natuurlijk proces waar we allemaal op een bepaald moment mee te maken krijgen. Tegelijk is het een proces dat voor elke vrouw weer anders is. Zo heeft niet iedereen dezelfde klachten en wisselt ook de intensiteit van de klachten enorm. Gelukkig kun je wel wat doen om gezond door de overgang te gaan. 

Beweging is tijdens de overgang erg belangrijk om de spiermassa te behouden en de botten sterk te houden. Hormoonyoga en krachttraining is een mooie combinatie om daarvoor te zorgen en met ons succesvolle programma "Vitaal door de Overgang" zullen we jou hierin begeleiden. 

Wat maakt het programma zo waardevol?

Het programma was top georganiseerd met mooie extra’s, lekkere thee, geurtjes, taartjes, kaarten. Wat het programma uniek maakt is de intieme en persoonlijke benadering.

Verder zijn de duidelijke presentaties, met nuttige informatie heel waardevol evenals de ervaringen en inzichten die werden gedeeld door de deelnemers met verschillende leeftijden en fasen. Ook al ben je, net zoals ik, nog niet in de overgang, dit is een mooie voorbereiding.

Dewi van der Linden-Sumter

Wat maakt het programma zo waardevol?

Het programma was top georganiseerd met mooie extra’s, lekkere thee, geurtjes, taartjes, kaarten. Wat het programma uniek maakt is de intieme en persoonlijke benadering. Verder zijn de duidelijke presentaties, met nuttige informatie heel waardevol evenals de ervaringen en inzichten die werden gedeeld door de deelnemers met verschillende leeftijden en fasen. Ook al ben je, net zoals ik, nog niet in de overgang, dit is een mooie voorbereiding.

Dewi van der Linden-Sumter

Wat houdt het programma in?

Heiloo Vitaal sportschool voor Personal Training en Groepstraining Yoga Pilates Boksen Kickboksen Fitness Coaching

Op 5 september 2024 starten we bij Heiloo Vitaal met een nieuwe editie van ons succesvolle programma Vitaal door de Overgang.

In dit 10 weekse programma behandelen we diverse thema’s over de overgang en gaan we samen wekelijks aan de slag met Hormoonyoga en Krachttraining. Ook behandelen we de essentiële Leefstijl onderwerpen tijdens de wekelijkse gesprekken en heel specifiek over het Managen van Stress, het belang van goed Slapen en de juiste Voeding aan de hand van drie interactieve workshops waar je niet alleen leert, maar ook tools krijgt aangereikt hoe je Stress kan managen, beter kan Slapen en hoe en welke Voedingsproducten juist wel of niet goed zijn voor jou als vrouw in de Overgang.

Kortom een cadeautje voor iedere vrouw die naar de overgang toegaat of er midden inzit.

Highlights en voordelen

 • Zinvol voor vrouwen Voor - en In de Overgang
 • Breng hormonen meer in balans
 • Kennis over de overgang
 • Herkenning van de verschillende fases van de overgang
 • Herkenning overgangsklachten
 • Kennis over het hormonale systeem
 • Mentaal sterker
 • Fysiek sterker
 • Flexibeler worden
 • Energieker worden
 • Geestelijk veerkrachtiger en meer in balans
 • Gewicht regulering
 • Bewust worden van de (blijvende) effecten op lichaam en geest
 • Voelen en weten dat je niet de enige bent -> kunnen delen met gelijkgestemden

Wat ga je leren!

 • Leer beter te bewegen
 • Leer beter te ademen
 • Leer ontspannen
 • Leer om te gaan met stress en hoe stress te managen
 • Leer welke voedingskeuzes klachten kunnen verergeren en welke ze juist kunnen verlichten en ondersteunen
 • Leer jezelf beter kennen en naar je intuïtie te luisteren
 • Leer betere keuzes te maken i.p.v. te 'pleasen' 
 • Veel tips en handvatten voor het verlichten/voorkomen van lichamelijke en geestelijke klachten
 • Veel tips op gebied van voeding, leefstijl, sport en yoga ter verlichting van de klachten
 • Handvatten om vol te houden!

Programma Vitaal door de Overgang

HORMOONYOGA

Waarom?

Hormoonyoga brengt je de hormonen weer met elkaar in balans door de focus op de hormoonklieren die voor de hormoonbalans van een vrouw heel belangrijk zijn. De beoefening van Hormoonyoga bestaat uit stressreductie, dynamische oefeningen, ademhalingstechnieken, energiecirculatie en ontspanningsoefeningen. De doorbloeding naar de hormoonklieren wordt op deze manier gestimuleerd en het systeem komt tot rust, zodat de hormonen weer in balans kunnen komen en er minder klachten zullen zijn. Een vrouw zal zich energieker en lekkerder in haar vel voelen.


De hormoonyoga tijdens onze cursus wordt gegeven door Fleur Dekker.

"Fleur ontdekte op jonge leeftijd al dat hormonen flink kunnen rond razen en voor de nodige ongemakken kunnen zorgen. Na jaren hard werken gedreven door haar perfectionisme en de eisen van de prestatiemaatschappij besloot zij het roer om te gooien en schoolde zij zich om tot yoga docent. Omdat hormonen haar bleven fascineren besloot zij zich te verdiepen in het hormoonstelsel middels de opleiding Trainer Hormoonfactor die zij eind juni 2024 zal afronden. Haar missie? Zo veel mogelijk vrouwen begeleiden naar meer vitaliteit, betere hormoonbalans en een gezonder(e) leefstijl. Met haar authentieke en zorgzame persoonlijkheid staat zij voor je klaar om je een handje op weg te helpen."

Programma Cursus voor Vrouwen Voor en in de Overgang Menopauze Opvliegers Stemmingswisselingen

Krachttraining

Waarom?

Krachttraining is tijdens de overgang cruciaal voor het behoud van spieren en botten. Tevens helpt spiergroei en spierbehoud bij gewichtregulering. De daling van oestrogeen tijdens de overgang beïnvloedt de hormoonbalans, wat weer kan leiden tot blessures en klachten. Sporten en in het bijzonder krachttraining in combinatie met hormoonyoga helpt bij het reguleren van hormonen en verlicht symptomen zoals stemmingswisselingen en opvliegers. Daarnaast bevordert het vrijkomen van serotonine, endorfine en dopamine de mentale gezondheid waardoor je je sterker en fijner voelt in je eigen lichaam.

Programma Cursus voor Vrouwen Voor en in de Overgang Menopauze Opvliegers Stemmingswisselingen

Gezonde Voeding

Waarom:

Het belangrijkste is om goed voor je lijf te zorgen door gezonde voeding. Voeding heeft ook invloed op je hormoonhuishouding, daarom is het belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden. Kies het liefst voor onbewerkt voedsel, eet veel verse groenten en laat de ‘kant en klaar’ producten zoveel mogelijk staan. Beperk de inname van suiker, cafeïne, alcohol en sterk gekruid eten, omdat deze overgangsklachten kunnen verergeren. 

Programma Vitaal door de Overgang

Praktische informatie:

 • Start: 5 September 2024 - einde zondag 24 november. Donderdagavond van 19:15 tot 20:45 en zondagochtend van 9:00 tot 10:30.
  Klik hier, reserveer snel je plek en schrijf je nu in om zeker te zijn van je deelname!
 • Duur 10 weeks programma
 • 3+ contact uren per week met hormoonyoga, krachttraining en informatieve en waardevolle presentaties
 • Onbeperkt lidmaatschap om andere Personal Group Training lessen naar eigen keuze te volgen
 • 3 interactieve workshops "Manage je Stress", "Slaap je Fit" en "Voeding" waar je niet alleen leert, maar ook tools aangereikt krijgt om mee aan de slag te gaan en vol te houden
 • Voedingsapp voor gewichtregulieren
 • Koffie/thee/water, lekkere geurtjes
 • Besloten Whatsapp groep voor al je vragen

Locatie: Heiloo Vitaal, De Overtoom 7B te Heiloo

Parkeren: gratis en ruim voldoende plaats

Kosten: €475 per persoon (betalen in termijnen is mogelijk). Klik hieronder voor de opties. 

Wat heeft het programma mij opgeleverd?

Geweldige bewustwording en steun!

Het programma heeft mij een compleet beeld gegeven over de overgangsfase in het leven. De saamhorigheid was geweldig, jammer dat het eindigde! Een combinatie van krachttraining, hormoonyoga en diepgaande informatie. Zeker een aanrader voor elke vrouw! Het was echt een cadeau voor mezelf gedurende 10 weken, met complete begeleiding door Fleur en Sandra.

Monique

Aanrader voor elke vrouw Voor - en In de Overgang!

Het programma heeft mij meer inzicht gegeven in wat de overgang allemaal kan omvatten. Dat werken aan je spierkracht belangrijk is en dat de juiste voeding ook helpend kan zijn. Het delen van ervaringen van en met de overige deelnemers aan het programma vond ik ook heel fijn en waardevol. De overgangsfase is een fase waarbij stilgestaan mag worden.

Siegrid

Download Checklist Overgang

Twijfel je of je in de overgang bent? Gebruik dan deze gratis checklist. Hoe meer klachten je aankruist, hoe waarschijnlijker het is dat je in de overgang bent.
Programma Cursus voor Vrouwen Voor en in de Overgang Menopauze Opvliegers Stemmingswisselingen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het e-book naartoe sturen?
Ik wil me ook aanmelden voor de nieuwsbrief voor meer tips of gratis content.
Downloaden gratis checklist

Veelgestelde vragen over het programma

 • Wanneer begint het programma?
  We starten op donderdag 5 september 2024 en de laatste les is op zondag 24 november. Hormoonyoga lessen zondag's van 09:00 tot 10:30 aansluitend een presentatie. Krachttrainingen op donderdagavond van 19:15 tot 20:45 gevolgd door een kort gesprek over een specifiek onderwerp.

 • Hoe lang duurt het programma precies? 
  Het programma duurt 10 weken.

 • Ik ben al lid van Heiloo Vitaal, kan ik dan wel meedoen?
  Jazeker, bij eerdere versies van het programma hebben ook Heiloo Vitaal leden deelgenomen aan dit waardevolle programma. Wanneer jij al lid bent van Heiloo Vitaal, dan wordt tijdelijk jouw lidmaatschap gepauzeerd zodat je geen dubbele kosten hebt en weer geactiveerd aan het einde van het programma.

 • Mag ik tijdens het programma ook andere lessen volgen?
  Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat je bij zoveel mogelijk sessies van het programma aanwezig bent. Ben je een keer verhinderd of wil je extra trainen, dan mag je je aansluiten bij één andere lessen uit ons Personal Group Training - aanbod.
  Je krijgt bij deelname een onbeperkt lidmaatschap zodat je per week nog extra lessen kan volgen als je dat wilt.  

 • Is het mogelijk om de betaling niet in 1x te voldoen, maar in termijnen?
  Het is ook mogelijk om het programma in 2 of in 3 termijnen te betalen. Wanneer je je inschrijft via de Webshop dan kan je daar je keuze maken in hoeveel termijnen je wilt betalen. 

 • Mijn conditie is echt heel matig, zeg maar slecht. Kan ik toch meedoen?
  Jazeker, vele zijn je voorgegaan. De intensiteit en of oefeningen passen zowel bij de hormoonyoga lessen als de krachttrainingen aan waar nodig en langzaam maar zeker kan je meer en doe je meer! Ook jij kan dit!

 • Ik heb een blessure, kan ik dan evengoed meedoen?
  Jazeker, want we houden rekening met blessures, maar het kan zijn dat jij alternatieve oefeningen krijgt. Daarbij adviseren we tevens dat jij eerst contact opneemt met jouw fysio of maak een afspraak met onze In-house fysiotherapeut TienWork Fysiotherapie Heiloo om te horen wat wel en wat niet mag. Eventueel kunnen wij ook met jouw fysiotherapeut in overleg (doen we alleen met jouw toestemming) om heel specifiek te vragen wat is toegestaan tijdens een training en wat niet.

 • Ik heb een rughernia, kan ik hormoonyoga beoefenen?
  Ja, met een rughernia kan hormoonyoga beoefend worden, maar wel met aanpassingen van de oefeningen en altijd na overleg met je behandelend arts of fysio als jij (recentelijk) nog onder behandeling bent geweest. Deelname is op eigen risico.

 • Ik heb onlangs een operatie ondergaan, kan ik hormoonyoga beoefenen of aan krachttraining doen?
  Afhankelijk van je operatie mag je wel of niet hormoonyoga beoefenen en of aan krachttraining doen.
  Klik hier en neem contact op om te overleggen wanneer je recent geopereerd bent. 

 • Kan ik hormoonyoga beoefenen met endometriose?
 • Bij beginnende (oppervlakkige) endometriose kan hormoonyoga baat hebben en mag het beoefend worden, maar wel na overleg met een arts en op eigen risico. Maar bij langere (uitgebreide) endometriose en endometriosecysten kan men beter geen hormoonyoga beoefenen, omdat het slijmvlies dat zich al buiten de baarmoeder bevindt verder kan gaan doorgroeien, wat kan leiden tot meer klachten en pijn in de buikstreek. 

 • Kan ik hormoonyoga beoefenen met PCOS?
 • Hormoonyoga kan positieve uitwerkingen hebben op vrouwen met PCOS, doordat het de hormonen weer in balans brengt en zo de natuurlijke processen van het lichaam, zoals de eisprong en bevruchting, kunnen worden gestimuleerd. 

 • Kan ik hormoonyoga beoefenen als ik een myoom heb?
 • Vrouwen met één of meerdere grote myomen kunnen beter geen hormoonyoga beoefenen, omdat het de groei van het myoom zou kunnen stimuleren en voor meer klachten zou kunnen zorgen.

 • Kan ik hormoonyoga beoefenen als ik een hoge bloeddruk heb?
 • Jazeker dat kan, maar dan moet je de adem niet vasthouden, omdat dit de bloeddruk kan verhogen, het advies is om dan gewoon rustig door te ademen. Ook is het advies om je hoofd niet lager te brengen dan je hart, bij voorover buigingen dient het hoofd altijd ten minste ter hoogte van het hart of hoger te worden gehouden.

 • Kan ik hormoonyoga beoefenen tijdens mijn menstruatie?
 • Tijdens de laatste dagen van de menstruatie, als het bloed niet meer helder rood is, maar een beetje bruinig, dan kan er rustig worden begonnen met hormoonyoga. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie kun je beter geen hormoonyoga beoefenen, omdat het kan leiden tot zwaardere bloedingen en ook een overmatige druk op de buikstreek.

 • Wanneer het programma erop zit na 10 weken, zit ik vast aan een lidmaatschap bij Heiloo Vitaal?
  Nee, je zit niet vast aan een lidmaatschap bij Heiloo Vitaal. Vanzelfsprekend zouden we het super vinden als je lid wordt van onze toffe club, zodat je blijft trainen en bewegen en gebruik maakt van de vele mogelijkheden die we bieden. 
  Klik hier om meer te weten over Personal Group Training en de verschillende mogelijkheden van trainen in kleine groepen.

Weer energiek, ontspannen en vrolijk voelen?